Kamerplanten verpotten

Kamerplant verpotten: stappenplan

De lente is weer begonnen en dat betekend dat de meeste plantenliefhebbers weer verpot-kriebels krijgen. Het verpotten van een plant hoeft niet, maar de planten vinden het wel fijn om eens in de zoveel tijd te worden verpot. Heb je nog nooit je planten verpot? Geen probleem! In deze blog proberen we je stap voor stap uit te leggen hoe dat verpotten nou precies werkt.

Waarom zou je een plant verpotten? Een blije plant groeit goed. De wortels hebben ruimte nodig om te kunnen groeien. Door het verpotten van de plant en de nieuwe potgrond krijgen de wortels meer ruimte en blijft de plant een blije, groeiende, gezonde plant.

Wanneer is het tijd om te verpotten? Dit is bij de meeste kamerplanten makkelijk te zien. Haal de kluit uit de pot en kijk waar de wortels zitten. Zitten de wortels rond de kluit en aan de onderkant, dan is je plant toe aan meer ruimte.

Stappenplan verpotten:

  1. Verpot je plant naar een pot waarvan de diameter zo’n 20% groter is dan zijn huidige pot.
  2. Plaats een laagje nieuwe potgrond
  3. Indien nodig: verwijder de kweekpot
  4. Plaats de plant in het midden van de nieuwe sierpot
  5. Vul de sierpot met nieuwe potgrond tot 1cm onder de rand. Dit voorkomt het overlopen van water.

Wil je niet dat je kamerplant groter wordt? Dan kan de kamerplant gewoon in zijn sierpot blijven. Haal de plant met kluit uit de pot en schud de kluit zoveel mogelijk uit. Verwijder zachtjes zoveel mogelijk van de oude potgrond zonder de wortels te beschadigen. Plaats daarna de plant met nieuwe potgrond terug in zijn sierpot.

Vergeet de planten geen water te geven na het verpotten. Succes!